Raskrinkavanje: Sportisti najveći ambasadori jednog naroda

Prva govorkanja oko bombardovanja Jugoslavije su se zbila negde u jesen 98. Kao i svakog klinca, politika me apsolutno nije zanimala, a na pitanje „Da li će nas oni to da bombarduju?“, čika Dača, inače višedecenisjki ortak po čašici mog ćaleta, mi je uz smeh odgovorio da oni kao bi al Divac ne da. Tad sam bio izuzetno ponosan na Divca kao i na činjenicu što ću i ja jednog dana biti sportista – čovek od najvišeg ugleda u društvu, pa sam spokojan otišao u sobu da jebem Šao Kanu mamaru sa Džeksom, a ćale i Dača su otvorili novu flajku vinjaua.

Međutim, nekoliko mesec nakon toga su nam bukvalno jebali kevu. Na virtuelnoj relaciji šizela-smirela (hahaha Mićko duhovit hahah sirenu za vazdušni nazvao šizela hehehe ludlud bre SRBIJA AJMO!!1) tih maltene 80 dana sam se stalno pitao je moguće da nas ovoliko rokaju, ej bre nas, Divac te godine 14 poena u proseku za moćne Hornetse, Mijat bog 2 godine pre toga doneo Realu prvu titulu posle 30 dina, pa Jugović dao odlučujući penal da sjebu Ajaks, pa braća Grbić, Danilović preko Sabonisa, Saletove trojke… I jebemumater, ništa nisu vredela ni ona silna pokazivanja target majica skrivenih ispod dresova, jebali su nam majku majčinu. Vesli Klark govno, zna li on da je Divac bitniji dasa od njega čak i u Americi? Ummm, nije baš tako. U stvari, kasnije sam ukapirao da ne da nije tako nego da je to blisko istini koliko i činjenica da je stranica „Goran Trobok dojave“ napravljena da ljudima iz čistog altruizma pruža neslućene količine zadovoljstva.

[typography font=”Cantarell” size=”14″ size_format=”px”]Solana, obustavljaj, Piksi reko dosta![/typography]

 

U ovom trenutku smo svedoci činjenice da poslednjih godina u svetskim okvirima imamo sportistu kakvog, verovatno, nismo do sad imali. Voleli Đovaka ili ne, fakat je da čovek u top 10 tenisera ikad, sa tendencijom da bude i u top 5, ako nastavi da gruva ovim tempom u narednih nekoliko godina. Uostalom, zvanični je izbor za najboljeg sportistu planete 2011. godine. Dakle, na stranu njegovi roditelji bolidi, na stranu njegovo ponekad iritantno imitiranje kolega, na stranu njegovi izbori da li da igra za repku ili ne, na stranu i njegovo iskakanje iz rerne, čovek je kao spotrista zaista veliki car i tu nema zbora. Međutim, problem nastaje u činjenici da jedno 80 posto svetine ima trip da je N.Đ. ono što bi političari voleli da skarabudže u gigantsku floskulu „garant mira, faktor stabilnosti, stub nosač integriteta i suvereniteta i NAJBOLJI AMBASADOR SRBIJE U SVETU“. Ma 90 posto.

Ali činjenica je nažalost drugačija. Činjenica je da je i najniži činovnik konzulata u na primer Zimbabveu (ukoliko ga uopšte imamo) 1000 puta odgovornija i bitnija njuška po državu, jer i 1000 puta više može da doprinese istoj (ma koliko to neobično zvučalo kad se pomene Zimbabve il bilo koja takva uga buga država) nego N.Đ. Đovak može da gostuje kod Džeri Springera i ispriča 3 vica, može da ima milione strendžera pratilaca na tvići koji ga iskreno vole, njegov sposobni stric može da napravi atp turnir u Begeu (i za 3 godine ga razjebe) koji će kao da unese neku sitnu injekciju stranog kapitala u domaći džetbu i to je to od njega, jebiga. Angela Merkel može da navija ne znam koliko na njega, al kad se završi meč, ona sigurno neće reći „ALO EU, pusti Srbiju par godina ranije duđe, Nole car“. Al kao što rekoh, 90 posto naroda više polaže nade u njega nego da sami sa sobom nešto urade. Jebiga, lakše je verovati da Nole i Ziki mogu da preokrenu Obamin tok misli po pitanju Kosova, nego usisati ispod sopstvenog kreveta.

[typography font=”Cantarell” size=”14″ size_format=”px”]Bradonjo, ambasadorčino, aj iskamči neki moćan kredit od MMF-a[/typography]

 

I aj sad, sve bi to bilo donekle ok, pučina je stoka jedna grdna pa je takva kakva jeste, i nije to samo kod nas, nego svuda u svetu, ali narod jede ono što mu daš da jede. Ako mu daš gloginju, poješće je, ako mu daš govno, poješće i njega. E nama daju mnogo govana. Svaki jebeni političar neće sportistu gledati kao ono što jeste – modernog gladijatora, možda umetnika, u svakom slučaju radnika u branši zabave, već kao sredstvo za manipulisanje narodom. Koliko god „Hleba i igara“ zvučalo bajato, to šljaka skoro 2000 godina bez ikakvih problema, naročito u jadnim društvima poput našeg, gde se sreća meri zadovoljavanjem osnovnih životnih potreba i prisvajanjem tuđih uspeha kao svojih. Dakle, krivicu što većina ima trip da društvu više može da doprinese Nemanja Matić nego mali Fon Burg, imaju oni koji upravljaju društvom – političari i mediji. Jebeni Blic svake godine u 100 najuticajnijih Srba u svetu naroka jedno 10 sportista na listu. Alo, šabani, Kežman ne igra već  5 godina, gde je on to uticajan i kad je ikad bio? Al jebiga, koga bole đoka za nekog tamo inženjera/lekara/pisca/čistača ulice, on je samo jedva vidljiva cigla u zidu a Nole kad se prekrsti s tri prsta, to CNN PRENOSI BRE i odma stižu koferi prepuni inostranog kapitala. I sad, da opet ne ispadne kako hejtujem čoveka, ne, on radi svoj posao do jaja, samo što je njegova cigla u zidu predstavljena kao Tadž Mahal.

 

[typography font=”Cantarell” size=”24″ size_format=”px”]Šta je sport i čemu služi?[/typography]

Sudeći po našoj državi, on je svrha samom sebi. Jedna smo od retkih država koje imaju zasebno ministarstvo sporta, a takođe smo i jedna od retkih država koje za ministra imaju lika koji je direktno iz gaća i bez dana radnog staža uleteo u odelo i dobio privilegiju da upravlja budžetom od 50 miliona evra na godišnjem nivou. Za šta? Koja je strategija fantomskog ministarstva? Da li će se bar trećina od toga uložiti u izgradnju fiskulturnih sala i zamenu sportske opreme u istim? Da li će konačno biti uveden i treći obavezni čas fizičkog vaspitanja u školama a ne negovati praksa „PROFESORE, TEČE MI KRV IZ PIČKE TREĆI PUT OVOG MESECA, DAJTE POŠTEDU PA DA IDEM U KAFIĆ“? Da li će koji dinar otići na razvoj sporta na visokoobrazovnim ustanovama? Da li je cilj države da sport bude idealan alat za oooogromnu uštedu u zdravstvu, jer njegovim ispravnim shvatanjem (baš onako kao u staroj Grčkoj) će svaka kičma biti mlađa za nekoliko godina, biće manje gojaznih, manje onih koji idu liftom na drigi sprat, manje onih koji ne mogu da potrče 50 metara za busom i slično? Ne brate, cilj je da se skurca gomila kinte na slanje poluamaterske bulumente koja će osvojiti 70 posto poslednjih mesta na zimskoj Olimpijadi uz maksimu Bitno je učestvovati. Cilj je podeliti stanove svakom ko uzme neku medalju na šampionatu i cilj je dati podebelu nacionalnu penziju svakom ko je bio DO JAJA AMBASADOR ZEMLJE. Ali brate, njihove karijere su kratke, moraš da razumeš, oni nisu stigli da završe i školu i da budu vrhunski sportisti? E pa jebiga, to je ona kvačica koja će uvek odvajati banana republike od normalnih društava – odsutsvo bilo kakvog imanja pojma o budućnosti. Studentski sport u SAD je enormno zastupljena pojava. Završni turnir NCAA donese više keša od tv prava nego NBA i NFL zajedno maltene. A 99 posto studentskih sportista će nakon završenog koledža biti bankari, lekari, brokeri, umetnici, kurci palci. Onaj 1 posto će biti vrhunski sportisti koje će boleti đoka za trivije kao što je stan od države i socijalno osiguranje. E to je sistemski pristup, to je strategija, a ne ad hoc gajba za Nađu Higl koja sad teško da može 50 metara da ispliva a da se ne udavi triput.

[typography font=”Cantarell” size=”14″ size_format=”px”]Sirotinjo, mrš u Rajfajzen po stambeni kredit.[/typography]

 

Majke vam ga nabijem, ne pravite lažne idole od ljudi, na kraju i sami istripuju da su bitni. Ne pravite još veće ovce od ovog usranog naroda, koji više voli da pobedimo Amere u nečemu nego da mu do jaja rodi 200 stabala u šljiviku. Sport je jedna divna stvar koju pogrešno konzumiramo. Sport je 20 godina star Džek Denijels koji sa uživanjem piješ uz bogovsku klopu. Mi ga pijemo na suvo, klopu će da obezbedi Divac.

 • Mr. Good

  Bravo care..

 • Bata Sale

  Moj naklon druze Blek.

 • Darko Dorosevski

  Odlicno objasnjeno.

 • woochyna

  Pre neki dan sam imao prilike da se vozim liftom sa klincem od dvadesetak godina koji je u prizemlju pritisao dugme za prvi sprat… i nije bila greška ili bilo kakav drugi trip (tipa: slomljena noga, umno poremećen… zdrav omladinac, bre!), njemu je, jednostavno, bilo potrebno da dođe do prvog sprata.

 • Vladimir Milakovic

  Rafa i Federer žive i plaćaju porez u svojim matičnim zemljama.

 • Чарли

  Да ли би неко био љубазан да ми објасни зашто би Ђоковић плаћао порез овде? Да се разумемо, не свршавам на њега, само ми није здраворазумски да нико не ишчеврљује вилице урлајући што нпр. Мишковић, Шарић, Цане, Коле и остала многобројна знана и незнана булумента опљачкаше државу (а чисто сумњам да и они плаћају икакав порез), па још јебу сиротињу која ради код њих за 200 евра месечно. Колико је мени познато, Ђоковић је постао то што јесте захваљујући болесно амбициозном ћалету који се задуживао код зеленаша, а не захваљујући нашој чувеној држави коју боли курац за било какве таленте. И порез који ми (дакле, сиротиња) плаћамо не иде за обнову и изградњу путева, пруга, болница итд, већ у џепове смрадова који се сваких неколико година ротирају на релацији власт – опозиција. И сад још и Ђоковић треба да им пуни џепове?! Па ако смо у курцу само зато што он не плаћа порез, дај онда да одемо у тај Монако, па да га ухапсимо и стражарно спроведемо у Митровицу (само ћемо на вратима ћелије да прецртамо ,,Мишковић”, па да напишемо ,,Ђоковић”).

 • Pametnjakovic

  A ja sam mislio da samo ja gledam ispod fasade.

  Ja bih za odgovarajucu ekipu malog fudbala svake nedelje, u do jaja nabudzenom balonu, sa mirisljavim sapunom i toplim svlacionicama dao sve titule svetskog prvaka u fudbalu…
  Mislim, kada bi ih ovi nasi osvojili.

  I da, pokrali smo Argentinu u finalu svetskog prvenstva u kosarci 2002 u poslednjem napadu. A i nas su pokrali u vaterpolu, fudbalu. I tako dalje… I treci su cetvrte pokrali u nekom sportu, kao i peti seste neke.
  I Molina nije najbolji sudija svih vremena, jer je sudio penale kome god je trebalo i kad je trebalo..

  I tako to…

 • Landarina

  Svaka čas’, odličan tekst (tužno istinit)

 • Leteći Đovak

  Razlika je u tome što ti niko ne nabija u facu kako su Miško, Cano, Kolo i ostali tajfuni u stvari patrijote srbske prvog reda (i nosioci ordena svetog Save za doprinos Kačavendinoj palati), a Đovak & femili non-stop izbijaju iz frižidera i wc šolje sa pričom kako je Đovak zapravo veliki Srb, al ono, jebi ga, porez je i onako precenjena stvar.

 • SindžaMrsomud

  Veoma lep opis dugogodišnje situacije u ovoj… da li je zemlja ili…

 • MilosSD

  Lepo kaze Popaj: “Svi bi hteli da im ortak bude bogati Nole…”.

 • sindrbase

  Jebeš državu, jebeš pare, meni nijedan mediokritet neće dokazati da je doprinos državi i našim budžetima bitniji od moje radosti kad neki sportista ili reprezentacija ostvari neki uspeh. Kad neko ostavi srce na terenu, ja to cjenim, bitno je da igraju za grb da daju sve od sebe. To već mogu poispovjestiti sa Kosovskim bojom, ostaviti srce na bojnom polju.

 • N

  Čovek u tekstu pokušava da nas nauči da se brinemo o sebi, a sportisti neka brinu svoje brige. Na kraju dana je ipak važnija budućnost države, ljudi, mladih, infrastruktura (koja ti omogućava struju i vodu npr), budžet za zdravstvo i školovanje lekara, mehaničara, radnika, naučnika.

  Ovde se ljudi konstantno hrane nekom “brzom inekcijom radosti” kada bilo ko od naših sportista nešto malo postigne. Trebalo bi da se hrane ulaganjem u sebe… radom… borbom za bolji život. A sport treba da ostane kao razonoda u slobodno vreme.

  Kada dođe takvo vreme, život na ovim prostorima će da bude mnogo bolji.
  Sve najbolje!
  U potpisu N.

 • Odlican

  Vucicu, diro je Noleta i Nadju, reformisi..

 • sindrbase

  Kada bi tražili sve rupe u ovoj državi, sport bi zauzimao veoma mali procenat te rupe, pa onda bi trebale druge stvari sistematski da se ispravljaju. Mislim da jedna stvar kao sport, koja je donekle plemenita, ne bi trebala da pati na
  putu ispravljanja grešaka koje smo prethodno načinili.

 • N

  Ok, shvatam tvoj pogled na situaciju. Ali ja pokušavam da kažem da je potrebno da se ostavi sport ovaj put sa strane kako bi potpuno mogao da se fokusiraš… i fokusira naše društvo… na situaciju u kojoj se nalazi.
  To znači da, da bi potpuno prihvatio i osetio razmere sranja u kojem je država… potrebno je da eliminišeš radosti koje donosi sport. Tada bi osetio veći nagon da nešto menjaš u državi, društvu, ali prvo i sebi. Uhvatila bi te panika da je promena potrebna hitno, jer je… osim sporta… u ovoj državi sve ostalo u vrlo lošem stanju.

  Ukoliko se ne slažeš. Ok. Eto samo sam pokušao da ukažem na neki detalj.

 • N

  I samo da dodam… sport ne pati, i neće patiti. U pitanju nije zapostavljanje pravih takmičara i talenata. Oni i onako imaju ličnu motivaciju da se ne predaju na putu do cilja. Nego da se u njih ne gleda kao u svete spasitelje… heroje… nego kao na profesionalce koji se takmiče prvo za sebe, pa onda i za zastavu države.

 • Maltezer

  Da li je moguće da si konačno promenio temu za raspisivanje pošto nisi izlazio iz odeljka o ženama u poslednje vreme? Btw sam tekst je gotivan, vozdizanje Svetog Novaka u nebesa jeste iritantno, na stranu što je uspešan teniser, za to svaka čast.

 • VVV

  A ti? Da li ti placas i u kojoj zemlji? Sta je njemu Srbija dala? Covek nam je doneo Dejvisa i jos par polufinala i finala i zimus kad je prvi put odustao od DK svi pljuju po njemu.More,kurac bi i ja 6 sati trcao na plus 40 i padao u nesvest sto puta a posle Vucku da otplacujem vilju u Marbelji.

 • NČF

  Molina?

 • NČF

  Potpisujem svako slovo. Samo, vrlo se lako rešiti njegovog iskakanja iz eurokrema… samo nemoj da klikćeš na vesti koje ga se tiču. Isto važi i za Soraje, Stanije i ostale usranije. Imaš daljinski, imaš mozak, saberi.

 • odabranoime

  Pre tog “djavola” Djokovica i ostalih sportista niko nije ni cuo za Srbiju…u stvari jesu, ali kao teroriste. Nemo’ bre da lupate gluposti jer nemate pojma i da ste malo bili preko grane pre nekoliko godina i da ste rekli ljudima ko ste i sta ste, rekli bi vam: “a sta, vi niste svi tamnoputi i teroristi?”! Ja sam imao prilike to da cujem i jos nekoliko ljudi oko mene u raznim drzavama. Tako da, Nole, kakav god jeste i nije, je jedna najbolja stvar koja nam se dogodila….Ljudi, u pitanju je marketing, a ne heroizam ili nacionalizam. Steta sto neki ljudi to ne kapiraju pa odu u ameriku i pricaju kako je ovde kriminal, beda i raspad….pa ti posle idi u tu zemlju. U americi kao bolje, crncuge se ubijaju, kidnapuju ljude, kradu svi, a sta oni kazu za svoju zemlju….OBECANA zemlja. E kad se ostavite vasih raspalih teorija i pocnete malo da mislite svojom glavom, onda cete da ukapirate da je sve ovo jedan veliki marketing….i gle cuda, bice nam bolje. (dajem nam svima kolektivno jedno 30ak godina da pocnemo tako da mislimo…ako uopste i budemo postojali tada :/ )

 • dzavo

  pa jok kolina :)

 • Pametnjakovic

  Nisi valjda mislio Kolina?:)

 • giovani

  krs od teksta, sram vas bilo….
  sportisti JESU jedino sto vredi… tuzno je vase razmisljanje….

 • Чарли

  Па ако се националност и патриотизам огледају у томе где ко живи и плаћа порез, онда по истом основу можемо да пљујемо и Теслу, Пупина… Јебига, све што су постигли постигли су у Америци, овде би у најбољем случају били бандераши.

 • dzavo

  ma daj pa zar naravno da ne da da

 • prijatelj fudbala

  ajd ne kenjaj,kao sad neko zna za nas?! I zasto vam je toliko svima bitno da se zna za nas?Bio sam u USA dve godine i veruj mi da,sem iseljenika za Balkana niko nema pojma ni ko su Srbi,ni ostala balkanska,africka i azijska plemena.Jednostavno,boli nekog patka za nas i zna o nama isto koliko i mi o Bantu crncima.A sa tekstom se slazem,cast Djokovicu ali nemamo mi vajde od tog (realno,glupo je i ocekivati od toga neku korist)

 • Dj

  Tekst je fenomenalan, ja sam mislio da je ovo neki neozbiljan portal…
  Kazu fudbal je najvaznija sporedna stvar na svetu, al to je u ozbiljnim drzavama, kod nas je najvaznija stvar uopste
  Posebno situacija u vezi sa Nadjom i T. fon Burgom, smejurija
  Al to je do retardiranih novinara, tj urednika, sto kaze narod jede sta mu plasiras, a politicari tu samo prate kompletnu situaciju
  Za fon Burga su izdvojili pasus u hronici kad je postao najuspesniji mladi matematicar ikada a naravno da postoji specijal u blicu o tome kojom se sapom cese djokovicev fifi

 • fufufu

  U ime oca, sina i Đovaka. Amin.

 • Circe

  Samo da kazem da u osnovnim skolama postoji obavezan treci cas fizickog vaspitanja. Strani jezik i dalje pokusavamo da naucimo sa dva casa nedeljno. Sve ostalo se slazem. A zivela sam od sporta.

 • Circe

  Apsolutno tacno.

 • Circe

  I ne mora da ti dokaze. Ali jebiga, jeste – vazniji je. I to do jaja vazniji.

 • Pera Moler

  Pobedio Đoković!

 • Butko

  Potpisujem sve receno

 • PeraKojotGenije

  jedino sto vredi odlazi iz ove zemlje jer za njih drzava ne odvaja ove pare. Niko nema nista od sutanja gume napunjene vazduhom (i slicnih objekata) ali bez doktora bas i ne ide…