Da li glup narod uvek zaslužuje lošu vlast?

I da li je narod glup pa bira lošu vlast, ili je vlast loša jer im se može tako, kad je već narod glup? Još jedno od bezbroj životnih kokoška-jaje pitanja. Da li žene postaju sponzoruše jer postoje dovoljno umobolni muškarci da ih finansiraju, ili su muškarci stvorili sponzoruše time što su se u finansijskoj utakmici tukli za parče ružičastog mesa? Da li mediji puštaju odvratnu muziku jer narod to voli, ili je narod takvu muziku zavoleo jer mu je jedino ona servirana? I da li bi to važilo sa klasičnom muzikom, pa recimo Palma zaista zavoli drugare iz detinjstva – Betovena i Šopena?

Previše je takvih pitanja, tako da ćemo se ovde držati prvog. Šta znači uopšte „glup narod“ i kako se to meri? Kolektivnim testom iz opšte kulture, prosečnim nacionalnim iq-om, stepenom slobode ljudskih prava, količinom zelenih novčanica u džepu svakog pojedinca, izgledom predsednika republike na slici sa Molitvenog doručka? Verovatno kombinacijom svega toga, a opet rezultat ne mora ništa da znači. Masa je ipak samo skup pojedinaca, i pametnih i glupih, i ovakvih i onakvih.

Ipak, nešto uvek vuče ka zaključku da moraš ponekad da kažeš „jebote, da l je moguće da smo glupi ko kurac?“ To ponekad je otprilike 27 puta dnevno. Na pitanje iz naslova Marks nema dilemu – svaki narod zaslužuje upravo takvu vlast koja ga trenutno vodi, ni bolju ni goru, nego baš takvu kakva jeste.

Vi u Srbiji zaslužujete duplo lošiju OPAAAA!

Sudeći po trenutnoj situaciji, Srbija je zemlja 7 miliona mentalno hendikepiranih individua koje čine sistem koji funkcioniše kao umiruća lokomotiva voza na relaciji Beograd-Novi Sad, koja konačno ispusti dušu negde u Karlovačkim vinogradima i mašinovođa izađe i kaže putnicima „ja sad odo, a vi se svi jebite kako znate“. Koliko god ovo bila metafora, zapravo je i paradigma stanja jer se ovaj događaj zaista zbio pre nekoliko meseci.

Funkcija vlasti je takva da automatski nosi sa sobom neki prirodni otpor prema samoj sebi. Čovek želi slobodu, a vlast koliko god s jedne strane pravi alate za slobode pojedinca, s druge strane ga i guši. E velika je razlika kako vlast guši. U Saudijskoj Arabiji te guši zarđalom žicom sa šiljcima pod uslovom da si bila šta drugo osim bogatog muškarca muslimanske veroispovesti. U Švedskoj te smara povremenim štipanjem za grkljan, čisto da budeš svestan da si i dalje obavezan prema njoj između ful plaćenog porodiljskog odsustva i letovanja na Baliju. U Srbiji se vlast ponaša poput pijanog muža sklonog dominaciji, legne preko tebe i mrcvari te jebući očajno dok ti drži obe ruke oko vrata i viče „KAŽI MI DA SAM NAJBOLJI KOG SI IMALA DO SAD? “

Ili ipak ćuti dok te maltretiram.

A mi volimo mazohizam. Mnogo ga volimo, ne postoji drugo racionalno objašnjenje. Volimo da budemo poniženi. Volimo što nam je predsednik države pod stare dane falsifikovao diplomu, što ne ume da bekne engleski a ni sa maternjim jezikom se ne snalazi bolje od prosečnog radnika u magacinu Matijevića. Obožavamo što nam je premijer istripovao Isusa Hrista pa hrani celu državu veknom hleba i dvema tovljenim pastrmkama. Ponosni smo jer svo “verski tolerantni” i što u vlasti 15 godina sedi Rasim Ljajić, čovek koji je svima potreban zbog nekoliko desetina hiljada muslimanskih glasova. Obožavamo jer iz fotelja nikad neće izaći pijana seljačina iz Čačka, magistar koji ne ume da objasni razliku između kardanskog vratila i kamena za kupus, Palma, jagodinski erudita, ponos pomoravlja, dušebrižnik i iskorenitelj bele kuge i Mrkonja, vrli inženjer, emeritus, graditelj kilometra i 200 metara regionalnog puta godišnje i snabdevač i rentijer turbo folk kurvetina o trošku poreskih obveznika.

Ne smeta nam što glavni grad vodi amorfna masa, čovek neupadljivog lica, glasa i iščezlih neurona i arhiplagijator čije ime i prezime je odvratno i pomenuti. Ne smeta ni što njegov menadžer grada, stranački preletač, javno ne poštuje ustav i najavljuje da ako ne platiš kaznu za švercovanje u prevozu, mogu da ti zabrane da produžiš vozačku, a sutra što da ne i da overiš zdravstvenu knjižicu, šupičkumaterinu, oćeš da se lečiš a ovamo nećeš da plaćaš 73 dinara za razbijanje kamena u bubregu po džombavim džadama sa još sto osamdesetoro sabraće u nakrivljenoj sedamnaestici. Nikom ne smeta ni to što ga država smatra buržujem ako ima 25k platu pa će istu da mu sreže 10 posto. Lekarima i profesorima takođe ne smeta što ih vašljiva gamad stavlja u isti koš za laditeljima genitalija i igračima pasijansa koji jezivo vire iz memljivih podruma pišući neki glupi administrativni akt po ceo dan. Ne smeta nam ni  kad rendom politički isprdak izvadi iz gaća svoj zakržljali falus i urinira po masi tripujući da ima baštensko crevo.

Čistačice da ukinu nutelu svaki dan, nema smisla toliko bahaćenje.

Ne smeta nam ni ovo:

Vučićević mu je ipak zatražio da ih obrije – higijena pre svega.

U principu nam je do jaja, reklo bi se. Zašto bi se išta menjalo? Je l su pljuge skupe? Jesu, al bar ne moraju da se kupuju od švercera iz kamiona, pa jedan dan vek, drugi vikend, treći formula, a četvrti ko zna šta. Ne, ima ih u prodavnici, uvek i fensi su obeležene. Hleb nije 3 dinara kao kod Slobe al ga ima svakakvog, i crnog i nekog uvoznog koji košta ko porcija ražnjića sa urnebes salatom, a ima i onog klasičnog što sutra možeš njime da izlupaš šoferšajbnu komšiji jer je svu noć turirao ispred zgrade. Ulje je skupo al ga ima. Struja je isto skupa al nema restrikcija. Kad krenemo skoro svuda po Evropi ne gledaju nas ko degenerike i ne traže nam vize već nas samo gledaju ko degenerike a vize samo britanska đubrad hoće. Pa ni ratova više nema, niko nas nigde ne tera da ginemo. Čak ni sankcije nismo imali sto godina pa da napravimo trodenvnu nacionalnu radost kad nas puste s lanca pa uzmemo medalju u odbojci il tako nekom sportu koji sad prati 49 ljudi. Sve je nekako dosadno.

Ova zemlja ima ozbiljnu dijagnozu da su potrebni tektonski poremećaji da bi kapiranje iz guzice krenulo ka čontari. Nije dovoljno da zakaže sistem i da se u poplavama podavi 50 ljudi. Premali je to broj za hiljadugodišnje kiše. Treba da vlast pusti niz vodu 5000 ljudi, da otpočnemo novi rat sa Rumunijom recimo, da nam ukinu internet, struju, vodu, lekove, grand paradu. Tad će možda se skupi 18 ljudi ispred Vlade. I taj koitus mora da traje bar 10 godina pa nezadovoljstvo konačno prevlada u polovini biračkog tela. Ako je srpska vlast muž siledžija, onda smo mi svi uboga, prosta žena koja trpi svakodnevni maltretman i svaku modricu i hematom krije od svih jer pobogu „šta će drugi reći“, „sramota“ „bolje da ćutim, bar imam da jedem“. Nismo mi nikakav narod kojima je inat nacionalni simbol već gomila pičketina koja ne sme da zucne pred nasilnikom iz sopstvenih redova. Zašto bi intelektualna elita države, taj skaredni fiktivni entitet, bila šta uradila protiv vlasti kad im je i ovako lepo? Što bi profesori rizikovali svoje akademske pozicije kad mogu lepo da zažmure na oba oka i da kažu da su radovi Malog, Sline i ostalih smradova autentična naučna dela ranga Gotfrida Lajbnica. Uostalom, većina njih zna da su profesori postali jer su radili iste stvari nekad davno, pa ako ništa, onda bar da nemaju dvostruke standarde.

Slino, matori, iskido si, braćela, znači ono, Gotfridara ti apruvuje.

Da li je naša zona komfora zaista toliko sitnog dijametra da nas zadovoljava saznanje da je bitno samo da se jede i pije i „bože zdravlja“? Da li može da iz 7 miliona da se pojavi 50 novih ljudi, čistih biografija, zavidnog znanja i krupnih muda da kažu „alo, stoko bezrepa, glasaj za nas da skidamo ova govna i ne dozvolimo da na njihovo mesto dođu ista taka govna iz opozicije“? Hoćemo li masovno pred Skupštinu ili smo zaista pičke? Markse, šta kažeš, jesmo li glupi?

 

 • mladen nis

  Nastavite da pisete, jebiga, mozda nekad i ima efekta na ovu stoku od naroda.

 • Sloba

  Fenomenalan tekst. Autor je pogodio tačno u centar. Izgleda da za bolje i nismo. Već godinama se dovode kreteni na vlast i narod nikako da se opameti, već i dalje glasa za njih. Stvarno smo postali nacija debila.

 • Mare

  ali naslov IMA MUDA objašnjava sve

 • dakako

  Pozdravi iz Bosne.

 • Mr. No

  Uh, ovo je bilo dobro!

 • Jale

  ШИШАЈ ОВЦЕ!!!

 • Nikola

  Narod je stoka, i odvuek je bio, na zalost ili na srecu kako ko gleda, Srbima je najbolje uvek bilo pod tiraninom tj pod apsolutizmom, kad se znalo ko je glavni glavonja u drzavi i narodu, pa ostali cute i njega slusaju. Nekad taj gavonja bude dobar nekad ne, jer ipak je i on covek kao i mi (stoka)…

 • Pacov

  Black Hole jel to ti pises a Arijel iza diktira? Zajebavam se, u pravu ste, stoka smo. Aj izbacujte kakve sizofrene dijaloge, dugo niste.

 • Djole

  E sad ce da procveta mito, korupcija, prostitucija, lopovluk, zapravo sve ono protiv cega se navodno bore. Ili pak na sav glas trube da se bore …

 • Dragan Cekic

  Ima ona narodna – “Svaka vreca nadje sebi zakrpu!” Tako je i sa narodom i sa vlascu, ili sa vlascu i sa narodom! A ima ih jos koje bi se mogle pomenuti i koje odgovaraju situaciji i trenutku! Bice bolje, nekada i nekome…

 • Roadblock

  Dokle god se narod bude uspaljivao i penio oko nebitnih tema tipa gej parade, za koga navijaš i slično, i treba ovako da bude.
  Štogod više uzvičnika u medijima, to je veća mutljavina IZA scene u pitanju. Samo treba naterati čoveka da to konačno ukapira.

 • Jadara

  Nek nas gaze splavaruse i kriminalci, nek nas ugnjetavaju da placamo JAVNO DOBRO BUS PLUS, nek raste nezaposlenost, super nam je.

 • Horus

  Dupli standardi – svi smo mi nenormalni jer nas gaze. A ja cu da radim ono sto je normalno za sve, da iz udobnosti mog doma dizem revolt po blogovima i forumima. Pa nismo ludi ja i moja ekipa da se blamiramo sa transparentima kad to niko drugi ne radi. Svi pikaju karte, kladzu, i studiraju 876 godina. Normalno. Kao da znam za nesto drugo.

 • Perun

  Imao sam prilike da zivim na zapadu oko 8 godina,na istoku u Rusiji oko godinu i po i na dalekom istoku u J.Koreji u Seulu oko godinu dana,Mogao sam dosta dobro da upoznam bezbroj razlicitih svetskih mentaliteta.Da uprostim za pocetak.Najvise pizdi ima,zao mi je sto to moram da kazem, kod nas,i to najvise u nasoj srbijanskoj varijanti
  ( videti R.Domanovica i A.Rajsa ponovo za pocetak ).Braca Rusi su tu,kao narod,odnosno kao pizde,blizu nas.Oni su cak jos vise od nas visedecenijski sjebani u mozak.Ono sto je tragicno,broj pizdi kod nas se samo povecava aritmetickom progresijom sa novim narastajucim generacijama.Ocigledno nam je to zapisano u genetskom kodu,nazalost,gde su pod Turcima mogli samo da prezive oni “najsnalazljiviji” ( ili u prevodu poltroni,ulizice,cinkarosi itd.),dok su oni bolji medju nama ocigledno likvidirani .Pada mi na pamet molba Nemaca za vreme okupacije Beograda u 2. svetskom ratu da vise ne cinkare sopstvene sunarodnike jer gestapo nije mogao da stigne sve da obradi.
  Imamo milion i po funkcionalno nepismenih,samo 6 % visokoobrazovanih.Od tih 6% pola njih ko zna na koji nacin je steko diplomu.

 • Bata Sale

  Bleki, brate, onu izreku sa pocetka teksta o narodu i vlasti nije izrekao Marks, pogresno je pripisuju njemu. Originalni tvorac te misli je Joseph de Maistre, savojski filozof i dilpomata. Ovaj ga je samo citirao.

 • BlackHoleTarzanija

  Eto vidiš, i on je pička plagijatorska. Šta je sledeće, Buručaga dao gol rukom a Maradona lažno tvrdi da je on?

 • Pitanje

  U koje ti spadas?

 • Pametnice

  Zato nam i jeste ovako…

 • bla bla

  Kriva je elita, odvratna zakržljala, konformistička, lovci na četnike, lovci na liberale, fatalisti na svaku temu.
  A mi nismo glupi, nismo jadni, ne zaslužuje narod ovakvu vlast, jer tek rođeni klinci pripadaju tom narodu.
  Aktivizam je podvig, treba imati muda, imati plan i sačuvati nacionalno samopoštovanje. Ponavljam nismo mi govna! Nema tu nikakva logike!

 • bla bla

  A ti ako ne kontaš, zašto to glupi neinteligenti narod ne izlazi na ulicu, zapitaj se gde je tvoj plan, gde je tvoja žrtva, kontam da sebe vidiš kao inteligentog, kao luču u smrtnu prašinu.
  Jesi tu ušao u blato, jesi se ti zavukao u hodnike fakulteta, pričao sa radnicima, jesi se ti bavio aktivizmom? Jesi uopšte doneo odluku ,,E ja hoću da se iscimam oko toga”? Nisi seronjo jedan kom su drugi krivi. Nisam ni ja, i ja sam sisa, e dok se ne opametimo i na iskrvarimo na tom planu, neće se ništa promeniti!

 • Perun

  Dimplomirao sam u inostranstvu,i to tamo gde nema nista prevo veze.
  A ti ?
  Po tvom sarkasticnom pitanju cini mi se da si sebe pronasao u mom komentaru,kao i u tekstu autora.

 • Maltezer

  Meni je najtužnije što ima ljudi stvarno poštenih i vrednih ali su oni uvek ili odbačeni ili ismejani od strane drugih. Plus činjenica je da mnogi koji su na vlasti su došli do te pozicije lopovlukom i naravno da im ne odgovara da neko ko je stavrno stručan bude iznad njih. Ne, njima trebaju magarci ali protiv njih se ne ide jer imaju novac samim tim i moć. Jedino opet revolucija- nema drugog izlaza. Samo se nadam da narod mora da shvati da je važno da bira stručne ljude.

 • Stvar odluke

  I šta ćemo sad? Ti si svoje zaključio, bravo! Evo imaš 20 lajkova!
  Nacija debila? Mi smo samo malo (više) pogubljeni, ali se mnogi od nas cimaju, kontaju stvari, šire ono u šta vjeruju, nisu samobitni ko fol deprimirani nihilisti! Alo carevi, naše babe, dede, komšije, klinci iz vrtića, nisu to debili! Naše je da skupimo muda i mijenjamo nešto! Ne treba to da radi ni Biserko ni Vukadinović, nego mi koji imamo 20, 25, 30 godina! Al to je stvar odluke, Black Hole je nije donio, pa se gubi malo.
  A da! Nema od toga ničega, nacija glupaka, nacija debila, ih kako uman zaključak-biće lajkova!

 • Pratilac

  Na sirotinju i zec diže pa*ku.
  Odličan tekst. Tekst na kome bi mu pozavideli svi nazovi novinari politički “nestranački” obojenih listova. A odgovor na pitanje postavljeno na kraju, se nalazi još na prvoj slici.

 • Edmund

  Dosta je bilo! RESTART!

 • Lepo.
  Zašto onda ne stavljaš razmak nakon zareza?
  To nisi naučio?
  Ili si zaboravio maternji jezik?
  Sa svim ostalim što si napisao se slažem. U potpunosti.
  Ali ni ti, kao ni bilo ko od nas nije spreman da izađe na ulicu. Da ponovo zapali skupštinu.
  Pa opet… pa opet…
  Sve dok ne postanemo normalna država.
  Mada, ja lično mislim da mi kao narod za to nismo sposobni.
  Mi jedino možemo da uz neku vrstu ograničenog suvereniteta platimo nekome (Nemci bi bili idealni) da nam napravi državu.
  Znaju se čak i okvirne cifre za tako nešto.
  Između 7 i 10 milijardi evra.
  Dovedu oko 10 hiljada svojih ljudi koji se postavljaju na sva mesta od ministara do šefova carinarnica i komandira stanica policije. Naš ostaje samo predsednik vlade… kao figura.
  Samo tako mi možemo dobiti iole normalnu državu.
  Mi sami da to uradimo?… Teško. Ili, bolje rečeno, nemoguće.
  Ali ako neko misli da može… nije problem… ja ću odmah izaći na ulicu. Neću čekati ni sutrašnji dan. Odmah. Sada.
  Ne vredi više ni pisati ni čekati.

 • LJ

  Ne znam za vas, mene ovaj tekst boli jako ali ne u smislu da me autor teksta vredja vec da je sve opisao do bola tacno. Samo ovaj deo o Slini, Malom i Tomi Rakiji me prosto tera da zaplacem sta mi sebi dozvoljavamo.

 • Damjan Riža

  Prvo i prvo: pisanjem ne dobijaš ništa, sem lajkova, komentara a la “to care, asi im ga šuknuo, narod je bagra, jebi ne vadi” i pejdžvjuova. Najlakše je serendati po internetima i zašlajmariti narod u facu, šutirajući ih u dupe i podučavati, takođe preko interneta, kako treba da se radi.
  Druga stvar: ubeđen sam da kolektivna odgovornost ne može postojati kao realni entitet ni u kom univerzumu. Zašto? Zato što je masa, kolektiv, kao što i sam kažeš, samo skup pojedinaca. Opšte je poznato da psihički mehanizam čoveka, pogotovu duboko uronjenog u letargiju i beznađe što je sa našim nebeskim narodom slučaj, takav da mu je najkraći put do samoopravdanja i vozdizanja svog učinka spuštanje tuđeg i pozivanje na to da “drugi ne rade kako treba, ja sam arhetip ispravnosti i bastion korisnosti, otelotvorenje načina na koji se menja svet. MENE slušajte, i biće vam kul. Vi ste govna, ja sam omnipotentni šef svemira, gej stop.”
  Svaki čovek, pa čak i Srbin ubijen u pojam do srži, je biće koje gleda isključivo svoje dupe, ma koliko se lagali. Ne brineš ti, Bleče, za budućeg brucoša filozofije iz Vlasotinca, još manje za sredovečnu ženturaču iz Lajkovca, brineš za svoje dupe koje polako stižu godine, a na biro polako pristižu nove generacije kojima, zaboga, nije pružena prilika da rade.
  Da, naći ćeš i ti, i svako drugi milion primera da nekome nije pružena šansa, po njegovom ili tvom mišljenju. S druge strane, naći ćeš isto toliki broj primera koji nisu kukali na pružanje šanse već su radili za sebe, napredovali i sigurno uspeli.
  Dakle, u slučaju trenutka pojave nagoveštaja besa i kuknjave na Vučiće, Sline, Đilase i ostalu kompaniju, uraditi sledeće: odabrati čime hoćeš da se baviš u životu; pedeset puta promisliti da li je to to čime bi se bavio. Siguran si? OK, idemo dalje. Provedi 5 sati dnevno potpuno posvećen tome i radi sranje za koje si se odlučio. Svaki dan. Bez izgovora i floskula “država nešto da uradi”. Kroz 5 godina, bićeš na odličnom putu da uspeš, ciljevi će se odaljiti, ali, put do cilja je važan, a ne sami cilj. Ciljevi služe da budu nedostižni podstrek. Uspeh u bilo čemu je ekvivalent novca. I, tu smo, uspeo si u životu, imaš para, radiš to što voliš.
  Kakve ovo veze ima sa vlašću? Za početak, boleće te prepucijum da l’ je na vlasti Vučić, Tadić ili Miša Tumbas. Zajedno sa tim, uticaj političara na tvoj život će se smanjiti, te pohlepa i želja za vlašću neće biti njihova prevaga nad tvojim životom. Manje pritiska na obe strane, i svako može efikasnije i kvalitetnije da radi svoj posao.
  Za kraj, smenjivanje ovog ili onog i dovođenje na vlast ovog ili onog neće imati nikakvog efekta, jer to nije srž problema, samo eksterni, vidljivi pokazatelj i fasada.
  Dovođenjem novih političara samo dobijamo nov materijal za ispiranje usta psovkama i urlicima.
  Sve dok se mi bavimo parolama i time ko je na vlasti, a ne bavimo se sopstvenim radom i željama, oni su u prednosti.
  A prednost je ovde presudna.
  P.S. Da ne ispadne da skačem sam sebi u usta, tj. da podučavam ikoga šta i kako treba da radi, samo nudim opciju koju sam ja lično odabrao, i verujem u ispravnost i rezultate.

 • Realan

  Pri tome, on je to rekao u negativnom kontekstu…

 • Realan

  Ja u poslednje vreme ozbiljno poredim Srbiju sa Čadom. Verujem da su i oni mislili da će im biti bolje kada su tamo 60-ih oterali Francuze i postali “nezavisni” i da su sanjali o “svetloj budućnosti”. Evo, 50 i kusur godina kasnije i dalje su na istom, ako ne i na još gorem, a uvek može i gore. Tako i Srbija – rat, sankcije, bombardovanje i onda kao 5. oktobar, sad će da nam bude bolje, a onda 14 godina kasnije daleko je gore nego tada. I, ako neko želi da me ubedi kako će po prilici stvari biti bolje, mogu da ga uputim na Čad, gde su i pre 50, 40, 30, 20 pa verovatno i 10 godina pričali kako će “biti bolje”, a ustvari im je sve gore. Čad = Srbija.

 • Kriza

  Nije narod ni glup ni kukavica, nego je pre svega lenj a i da se ne lažemo nepošten. Te medicinske sestre i lekari, da hoće da rade, zapalili bi u Norvešku ili Englesku , gde ima posla (ali stvarno posla) . Nego je njima lepše da sede u Srbiji, malo tračare, malo se iživljavaju sa pacijentima i eto . O profesorima da i ne govorim – vrte jedno isto gradivo 20 godina, ne interesuju ih ni učenici ni to što predaju . A plus naša genetska osobina da sve tražimo preko veze , da volimo sitno da ukrademo, da psujemo velike lopove a u stvari im zavidimo … Tako da, narod je uglavnom zadovoljan. Ne bune se zbog tih penzija i plata jer ih nisu ni zaradili, podsvesno to osećaju .

 • dr

  Sta kad budem pun kinte treba da me boli dupe, sto su redovi pred kontejnerima, sto klinci-beskucnici spavaju na -28, sto sa TVa vristi Velja retard Ilic.
  Odlican savet, sanjaj ti taj svoj san ipak sam ja neko socijalno bice…

 • Setafn

  Ako se nadje odgovor na ovo pitanje, Srbiji moze da bude bolje. Zasto bi se pametan, strucan i vredan covek potrudio oko Srbije kad ce se Srbija posle njega opet unistiti?

 • Sloba

  Ovo je prvi put da sam ostavio komentar na neki tekst. Sigurno ne zbog lajkova, nisam klinac da se ložim na takve stvari. Ne znam šta te je toliko pogodilo u mom komentaru? A i ne izvodim zaključke na osnovu jednog teksta. Društvo ne može da promeni jedan čovek ako nema podršku istog. Čista računica na 10 pametnih i poštenih ljudi dolazi 100 glupaka, nepismenih, lopova…i uvek će nadglasati ovih 10. To je sistem demokratije. Nama je uvek neko drugi kriv, i niko nije dobar sem nas samih, kao da su ljudi koji su nas vodili sami od sebe dolazili na vlast, ili da su se stvari koje su se desile nastajale same od sebe. Ceo život čekaju da neko drugi uradi nešto za njih. Uvek sam večiti optimista, i ne znam šta bi trebalo da se desi da budem. Uvek radim na sebi, trudim se da napredujem u svim aspektima života, nažalost najveći broj mladih ljudi se zapustio i deprimiran je. Meni ironično kažeš da sam svoje zaključio, a onda najkulturnije iznosiš svoje zaključke. Možemo ovako narednih mesec dana ali nećemo ništa postići. Ti imaš svoje mišljenje, ja svoje, i ne menjamo ga lako.

 • asd

  Ovo je sve bla bla truc. Cak i da se nesto desi i da prestanemo biti nacija budala i svi ali bas svi izadjemo na ulice i svako deluje onako kako treba sta onda. Uspemo da ih zamenimo i sta dalje? Fali ideologija. (Bilo u Bosni pre par meseci i nista.) U suprotnom cemo napraviti nesto kao SNS. Isto sto je i do sad ali ce se sad kao “malo manje krasti”. Moz mislit. Ideologija/ideja sta dalje pa tek onda bunt

 • usran_golub

  Pa da, sve to..menjati gadove i đubrad..ali šta u stvari normalan čovek hoće? Eto, da izađemo na ulice, ali nema jasnih zahteva. Nema programa, ni manifesta. Ajde da se dogovorimo, evo ovde, napravimo bar 10 tačaka bilo kakvih konkretnih zahteva, šta to treba da uradi bilo ko, vlast, nova vlast, država, da bi bilo bolje zdravstvo, škola, policija… Mislim da nema šanse.

 • Lynn

  Ne da smo glupi, već je ova(kva) vlast zapravo melem za našu glupost koliko smo retardirani, pošto realno zaslužujemo neki totalitarni oblik vladavnie koji bi bio hibrid Staljina na spidu i onih budala u haljinama iz onog filma gde je Stalone karao Sandru Bulok preko vizira. Smatraš kako je totalno kul dati apsolutnu podršku na izborima pravniku sa disocijativnim poremećajem ličnosti i bez dana radnog staža, koji misli da je skroz normalno skresati plate na nivo džeparca i podići PDV na 120% od cene, i onda ti nije jasno zašto je država u govnima. Ne razumem šta ljudi čekaju, Isusa? Za vreme Koštunice i Cvetkovića, kad su s vremena na vreme znali čak i da dignu plate (ne često i mnogo doduše, ali koliko-toliko), prosvetari su opet redovno štrajkovali svakog prvog septembra, štrajkovali panduri, lekari, rudari, a kad ih udariš po džepu, svi su u fazonu kenjanja po komentarima na B92. Okej, ako smo već toliko mazohističan narod, daj da vratimo Turke i Dušanov zakonik. Ali, postoji tu još jedan problem, toliko smo pokvareni, zadrti i prokleti da više volimo zabušavanje i muljanje nego leba da jedemo. To postaje uočljivo jako rano, čim neko dobije bilo kakva veća ovlašćenja ili autoritet: predsednici razreda i blagajnici u osnovnim i srednjim školama, članovi saveza studenata i studentskih parlamenata na faksevima, ološki podmladak stranaka… Verujem da bismo svi (ili bar ogromna većina), uključujući autora, komentatore i sebe, bili ništa manja govna kada bismo došli na vlast od ovih sada, onih pre njih i onih što će posle uzjahati. Đubrad smo pa smo đubrad, jebi ga, to će se teško iskoreniti, takoreći nikad i nikako. Postoje dve mogućnosti: da se zapali negde preko i izgradi stabilan život uklapanjem u sistem neke uređene države, ili da se smeškaš tražeći još i još, dok te vlast davi ručerdama punim žuljeva i u isto vreme kara u bulju loše i bez maziva. I da povremeno baciš neki komentar na Blicu ili B92.

 • Bata Sale

  Naravno, ako vlast jebe narod onda je taj isti narod kriv sto je jeban. Jer je doveo te na vlast i ne cini nista po pitanju palamara u svom dupetu.

 • Random lik

  Kada već cepidlačiš, ne kaže se zarez, već zapeta. Nisi učio maternji jezik?

 • Horus

  Svaka čast! Postoji još i mogućnost edukacije stanovništva, sa naglaskom na najmlađe, ali mislim da je realnije stanje da mi jednorog ušeta u sobu. Ne postoji izgrađen sistem vrijednosti, ili ga traži negdje gdje ga ima ili sjedi i mrmljaj sebi u bradu.

 • Pacov

  A brate ostavi taj enter kad pises molim te! Znam da je digresija, ali ucini mi to.

 • gost1212

  Narod je stado ovaca. Potreban je cobanin da ih povede. Covek, vidjeniji, neko koga bi pratili. Neko koga ne bi mogli da potkupe, uplase ili uguse olako. Covek sa integritetom. Harizmom. I da. Mudima. Ne moze narod medju sobom da se organizuje. Tri prijatelja u kafani pa ne mogu da se dogovore kako treba. A takvog coveka nema ni u najavi…

 • Učio sam, učio… koristi se i jedno i drugo i pravilno je i jedno i drugo.
  Proveri.
  Mada smo raspravljali o nečemu drugom.
  Ja sam te samo podsetio da i pored “diplome iz inostranstva” praviš greške, pa to ne treba isticati kao nešto što je uvek garancija obrazovanja.
  Obrazovanje je lična stvar i ne mora biti vezana za stepen školovanja.
  Ali, ako ostavimo gramatiku po strani, ti i dalje nisi odgovorio na pitanje; Šta dalje?
  Šta dalje da radimo? Kako da situaciju promenimo na bolje?
  Dao si, nazovimo to “psihološki profil tipičnog Srbina”, ali ne i rešenje kako pomoći sopstvenom narodu i državi.
  Ogroman deo mog komentara se odnosi na to.
  Imaš li ti, sa tim bogatim iskustvom iz inostranstva, bilo kakvu viziju kako zauvek skloniti žgadiju i dovesti na vlast prave ljude?
  Ili… ima li u ovoj zemlji uopšte pravih ljudi koji bi mogli da ostvare taj naš san?
  Ako ima, nabroj nekoliko ljudi i krenimo odmah.
  Ja sam spreman kao zapeta puška.

 • Andjelina

  ja ne primecujem da sns MANJE krade, ja primecujem da krade mnogo VISE i temeljnije. – A to su naucili od slobe, tita, obrenovica, karadjordjevica itd. – gde treba coveka svesti na stadijum “golog minimuma”, tj. davati mu taman toliko da prezivi i da moze da radi, to je uvek recept za poslusnost.
  Draga stvar: Za pocetak, ovo drustvo nije demokratsko, i sami znamo kolike medijske manipulacije su bile neposredno pre, kao i za vreme izbora, tako da ova “ideologija” nije demokratija u pravom smislu te reci. – Ako bilo ko moze da nazove ovu vlast demokratskom, svaka mu cast, ispiranje mozga je uspelo.
  Treca stvar: Postoji ideologija, koja je recept za drzavu blagostanja, ne postoje samo ljudi kod nas voljni da je realizuju. Vecina nasih intelektualaca sanja o nekoj utopiji, savrsenoj komunistickoj drzavi, koja jedino i moze postojati u teoriji. -Dok mladji intelektualci su gotovo nepostojeci, a i ti sto postoje, grade svoje karijere u drzavama koji ih placaju za strucnost i znanje, a ne teraju ih da budu arkani i cece da bi zagrebli po vratima uspeha.
  S’ te strane autor je u pravu, nas genetski kod se zaista sveo na pandemske vrste tipa gorepomenute seljacine iz cacka, poremeceog pravnika, sefa drzave jagodine itd. – ljude bez i jednog dana radnog staza, bez morala i casti.
  Uvrste oni nekog pravog intelektualca i strucnjaka u vlast, ali ih onda drze u saci i ne daju im da pisnu. – Konkretno mislim na Verbica, on covek moze biti obrazovan koliko hoce, kad je navikao jos od vrtica da ga seljacine siledzije bez grama mozga zakljucavaju po toaletima, vesaju ga za drvo, lome mu naocare na odmorima, dele pljuske i samare jer je, jebiga, streber, i to tako ide i treba. -I sad, kako od takvog coveka ocekivati da ce nesto da promeni, da ce da digne glas. – Nece, dugogodisnja tiranija ga je pretvorila u “picku”.

 • Svarog

  A kaži mi koja se to od srpskih pizdinskih osobina opisanih u tekstu može primetiti kod Rusa – pošto kažeš da su „tu negde“? Kad sam poslednji put proveravao, njima premijer nije prekjuče smanjio plate.

 • marko_85

  Ja stvarno ne znam zasto ljudi toliko pljuju politicare? I zasto misle da ce bilo kakvim izborima promeniti bilo sta? Politicari su ogledalo nacije, produkt sistema kojim upravljaju, sistem treba menjati, moralne vrednosti, mi smo totalno izgubili kompas, krenuti od nule, pa ce nekim buducim generacijama biti bolje. Ali naravno, niko ne razmislja o buducim generacijama, nego svako gleda svoje dupe, e pa ako je tako dragi moji sunarodnici onda boljeg nema, niti ce ga biti u neko dogledno vreme, nego brzo u lokalnu ekspozituru vladajuce stranke, cupaj, jebi, grebi, kradi, otimaj, lazi, kako znas i umes zarad pisljivog minimalca, a ako uleti i putni trosak, pa jos i topli obrok, onda si na konju prijatelju…

 • Stvar odluke

  Jbg, jesam ironičan kad se baš ne slažem sa nekim…i to nije u redu naravno, pretjerao sam…
  Ali stvarno mislim da narod ne zaslužuje ovakvu vlast, da previše nas kaže: Ma Srbi su govna!
  I onda stvorimo sliku da se nizašta ne treba cimati, da nije moje da ginem kako bi drugima bilo bolje, jer su jelte govna… Velika je to predaja, ne volim lakši put i eto…
  Ja ne želim da živim u državi gdje treba da se toliko cimam i ginem, ali to nije stvar želje, tako je kako je…
  A ko je odustao od aktivizma nema pravo da pljuje po narodu… Eto.

 • Nije problem. Ako mi objasniš zašto?

 • Nikola

  Pa ne trebam ja da bezim iz ove nesrecne Srbije da bi mi bilo bolje.Hocu da mi ova marva politicarska stvori uslove da zivim…Ali od tog nema nista,go kurac…

 • Brat

  Sunce, ti li si?

 • Kriza

  Pa imaš sisem gde bi ti vlast rekla : evo ti posao Nikola, ali ne da budeš profesor kao što si hteo, nego mašin-bravar jer to nam fali a ti baš odgovaraš. Pa onda , evo ti žena Nikola, ali ne Sandra koju voliš, nego debela Ana jer sa njom ćeš imati odgovarajuću decu. Evo ti i stan Nikola, ali ne na novom Beogradu od 60 kvadrata, nego u Lajkovcu od 40 kvadrata jer nam tamo trebaš .

  Sumnjam da bi ti se svideo taj sistem, možda grešim.

 • Gost

  Promena je moguća. Mi koji znamo kako trudimo se da do nje i dođe. Ostalima nedostaju izvesne informacije.

 • Mali nema pojma

  Tesko cemo stici do zeljenog cilja ako nastavimo da se dzapamo i prepiremo medjusobno.
  Niko od nas ne voli ovaj zivot i niko od nas “obicnih ljudi” ne moze da kaze da mu je zivot “Super” ili “DO JAJA MATORI”.
  svi imamo neku boljku i sve nas boli kada moramo da zrtvujemo sebe do granice ludila, neke naj osnovnije potrebstine nase dece da bi ta ista deca imala sta da pojedu kada dodju kuci iz skole.
  Da ne jedem govna previse posto cu zakasniti na jebeni “posao”
  Ljudi…isti nam je cilj,drugaciji nam je samo put
  nemojte se tuci medjusobno….

 • Lynn

  ?

 • Јаца

  Апсолутно феноменално! Уз препознатљив хумор Тарзаније, ово је озбиљна психо- социјана анализа стања нашег духа. БРАВО!!!!!

 • Landarina

  Ima tih 50 ljudi, ima ih i više, ali zaboravljaš koja je mafija svezana s vlašću. Koje su sve interesne grupe koje upravljaju političarima. Svako ko bi pokušao tu mafiju da osujeti u njenim pljačkaškim planovima, svaki taj “čiste biografije”, ako bi pokušao da preseče sve i radi pošteno, ne bi tu opstao ni 10 dana, bio bi mrtav. Ili kompromitovan, sklonjen na bilo koji način.

 • Lily

  Odlican tekst. Ali da dodam, umesto da cekate da se pojavi nekih novih svetih 50 kandidata spontano i niodakle, zasto se ne organizujete ili pridruzite onima koji vec nesto pokusavaju? Ja prvenstveno mislim na Radulovica i ekipu oko njega. Oni ljudi bar nesto pokusavaju i sve sto od vecine dobijaju je ismevanje i fore na racun posla stecajnog upravnika. U medjuvremenu svi sedimi i blejimo, a keramicari i grobari i dalje upravljaju nasim parama i zivotima a idealnih 50 nigde na vidiku jer nece pasti s neba.. mora se odnekle poceti

 • Petar Radovanovic

  Ove su izabrali isti oni koji su i Milosevice drzali na vlasti tolike godine. To su oni koje vise gazis i lazes, sve vise te vole. Vecina njihovih glasaca je neobrazovan, neuk i podmitljiv narod, a to je vecinska Srbija. Laz ponovljena 1000 puta, postane istina u koju veruje i onaj sto je izgovara. Mrzim politiku i politicare. Zna se zasto se u nasoj zemlji ulazi u politiku, ne zbog dobrobiti naroda i iz ideala. Pogledajte samo kakav je medijski mrak u drzavi, a oni samo izmisljaju neke neprijatelje koji rade protiv njih, kao da nisu na vlasti. Internet, jedini koliko, toliko slobodan medij u Srbiji je zatrpan SNS botovima, tj decom kojoj je obecano svasta i koja za bolje ne znaju. Naucili su ih da lazu, pljuju i svakog ko ima drugaciji stav proglase neprijateljem i “zutim”. Nije vam poznato sve ovo? Mi smo narode u ’90, samo toga nismo svesni. U prodavnicama ima robe, ali ne mozete je priustiti. Sve je isto, samo njega i nje nema. Svojom najvecom greskom u zivotu smatram onu sto sam ostao u ovoj zemlji tuge, jada i ovakvog naroda.Ne vidim da ce skoro nesto da se promeni, treba da zahvalimo DS-u sto je povampirio duhove proslosti i izneverio sva ocekivanja posle 5. oktobra. Njih vise mrzim nego ovu gamad.

 • Ivana

  Evo ti ljudi napravili ali nista se ne desava. Osvajaju 2% Svi traze neke dlake u jajetu umesto da podrze bilo sta sto ima smisla. Jer sve je ovo cista logika i zdrav razum http://dostajebilo.rs/institucije-odgovornost/

 • Ivana

  Iako izlazem sebe opasnosti da me svi napadnu kao teskog trola ili bota kako god, moram ovo da podelim jer o ovoj temi razmisljam vec duze vreme. Neko mora da krene i da povede. A od cekanja nema nista. Ja sam iskreno totalno ‘kupljena’ svime sto govori i cini Radulovic. Ne izmislja covek nista. Prica sve ono sto bi svako iole razuman i sam rekao. Ali nema pristup nijednom mediju, a realno i nije bas neki preterano zanimljiv lik da bi se hip & cool omladina primala. I tako, ako niko nista ne kaze, ne uradi, ne povede, prodje zivot. Najiskrenije preporucujem svima da procitaju program i provere sami ko su i sta su ljudi iz DJB pa sami zakljuce http://dostajebilo.rs/institucije-odgovornost/

 • Perun

  Sam si vec odlicno odgovorio na sopstveno pitanje.Dovesti Nemce ili neke druge prakticne narode da urede drzavu.Ali dobro znamo da je to kod nas neizvodljivo zbog nase bolesne sujete i famoznog srpskog inata, koji nam uglavnom nikada nista dobro nije doneo. Pada mi na pamet primer iz putopisa jednog Engleza. Covek pise da proputovap celu tadasnju Evropu i da nigde nije sreo prirodno bistrije i pametnije seljake nego u tadasnjoj Srbiji, iako su bili nepismeni.Videvsi koliko je zemlja plodna i pogodna za poljoprivredu predlozio im je neke metode kako bi dobili mnogo veci prinos.Ne treba da pogadjamo sta su mu na to odgovorili nasi preci,umesto da mu se zahvale i prihvate njegove dobronamerne sugestije.

 • Kaćica

  Lynn ozeni mee! :OO Salu na stranu, ovo si odlicno rekao.

 • Brat

  Izvini, greška. Imaš dvojnicu po stavovima, pa sam mislila da je ona… Kako god, bravo za komentar!

 • Perun

  Zanimljivo kako se ovi danasnji mladi patrioti i rusofilski narastaji mnogo vise uvrede kad im dirnes u majcicu Rusiju nego u sopstvenu zemlju Srbiju.Posto dosta dobro poznajem njihov mentalitet, a imam i tamo rodjake Ruse, reci cu ti da se prosecan Rus poprilicno razlikuje od nas u mnogo cemu.Mentalitet im je za pocetak, pravi slovenski, sto se za nas ne bi moglo reci, da ne prosirujemo tu temu na nasu zalost. Porodicni odnosi su im hladniji nego kod nas itd. O nama i Srbiji znaju jako malo. Iako pravoslavci,mnogo su slicniji npr. sa nasom bivsom bracom Slovencima, da uprostimo. Generalno su sjebani u mozak jos od carskih vremena, a komunizam i Staljin ih je mentalno dokrajcio. Ogroman procenat je teskih alkoholicara, narkomana, ljudi sa svakavim devijantnim ponasanjima, kriminalaca, besprizornih tajkuna. U Rusiji je procenat zenskih prevara partnera veci nego bilo gde u svetu.
  Kod njh imas sve ono negativno sto ima kod nas,samo u mnogo vecem,opasnijem i bolesnijem obimu.

 • Lynn

  Žena ovde, sestro, da ne kažem devojka. :-) Hvala u svakom slučaju.

 • pajus
 • Perun

  Mi se sustinski nikada nismo ni oslobodili Turaka.Svi nasi domaci vladari, bez obzira da li su ili jesu levi,desni,crni ili plavi vladaju nama po vec ustaljenoj orijentalnoj matrici gotovo dvesta godina.

 • Gost

  Ne slažem se sa većinom komentara da pisanje o tome ništa neće promijeniti. Vjerujem da dosta ljudi u Srbiji, a znam da je tako u Crnoj Gori, nisu ni svjesni koliko ih vlast kara. E sad, na dosta omladine koja tvrdi da su “apolitični” i dolaze na ovakve sajtove zbog humora, ovakav tekst može da probudi neki crv sumnje, pa možda vremenom shvate da je izjava “ja sam apolitičan” u ovakvoj državi jednaka izjavi “ja sam retardiran i boli me kurac da išta mijenjam”. Postoji jedan eksperiment sa žabom koja je savršena paradigma onoga kako je vlast u Srbiji i CG naučila narod da se ne buni: kad žabu staviš u vrelu vodu ona će refleksivno da iskoči i pokuša da pobjegne iz vrele šerpe, ali ako je staviš u hladnu i postepeno zagrijavaš šerpu, žaba neće pokušavat da pobjegne, čak ni kad temperatura dostigne nivo vrele vode sa početka eksperimenta. Sve ide na gore, ali suptilno, da masa ne skonta odmah. Zato treba pisati i stalno ih podjećat’ da je voda došla do ključanja i da brzo nećemo imati snage da iskočimo iz šerpe.

 • Bata Sale

  “ja sam apolitičan” u ovakvoj državi jednaka izjavi “ja sam retardiran i boli me kurac da išta mijenjam”…

  Grcka rec “idiotis” znaci “neznalica, neobrazovan, glup” i oznacavala je ljude koje politika nije interesovala. Dakle, onaj koga politika ne interesuje je u antickoj Grckoj bio nazivan idiotom. I mislim da je kod njih ovaj termin i dalje u upotrebi.

 • Bata Sale

  Vidis Ivana, sve je to lepo na papiru. Na papiru i u teoriji i komunizam je idealni drustveni poredak, utopija. Na papiru i u Americi vlada demokratija i narod bira kongresmene i predsednika . Ali u praksi su stvari malo drugacije. Da neko dodje sa zapada i ostavi odlicno placen posao kako bi satro pomogao svojoj zemlji jer je co’ek dobar k’o panja i da i sam nema nikakav plan i nameru “ispod zita”? Dovoljno dugo radim sa belosvetskim bankarima, korporacijama, brokerima i mesetarima da znam da ta prica bas i ne pije ‘ladnu vodu.

 • Stefan094

  Lep tekst. Poenta pogođena. Osim vec tradicionalne neotesanosti i sitnih grečaka u činjenicama nemam zameriki. Samo napred i čitajte malo više sa strane.

 • Ivana

  E pa Baš Sale to se već zove malodušnost. Znači ti si se nagledao zla u ljudima i elem zato dobro nužno ne postoji. Možda skupno svi odmah da se poubijamo ko neka sekta jer se život dostojan čoveka ostvariti ne može. Ili da pokušamo nešto novo u granicama razumnog pa ako se prevarimo sve ponovo. Pa nama su svi ti političari odgovorni i da nismo ovce ne bi nas oni ovako ni tretirali. Inače ja verujem u ljude koji i dalje imaju i poštuju principe neretko i na sopstvenu štetu. Stoga svakom dajem benefit of skinhedsa ili blanko poverenje do trenutka u kom oni to ne iznevere. Posle nema druge prilike. Kako u privatnom životu a tako i u politici. Nije greh pogrešiti već ne naučiti ništa iz greške

 • Ivana

  Naopako ovo kucanje na telefonu… Umesto skinhedsa čitaj doubt :)

 • giga

  Marks je bio obican satanista, sprdnja od coveka..

 • Kurcan

  Bez kralja ne valja

 • Zato je jedini način da ne savetuju i ne predlažu nego da naredjuju i odlučuju. Onda će slušati. U stvari, mi ćemo slušati. Pa… ako ne možemo sami…

 • Svarog

  Postoji jedna infekcija u ovdašnjim mozgovima, a to je da se svako ko pomene Rusiju neziva rusofilom (osim ako je ne pominje uvredljivo).

  Pazi šta si rekao: u svemu se razlikuju od nas, ali imaju sve isto kao mi, samo još gore. Ti razmišljaš dupetom ili mozgom?

  Dakle: to što si napisao nema nikakve veze ni sa tvojim prvim postom ni sa mojim pitanjem. Iz tvog odgovora ne vidim po čemu su oni pizde, a veoma bih voleo da znam. Promućni sada malo svoju obrazovanu surutku u glavi i pokušaj da sastaviš odovor koji nije sam po sebi kontradikcija.

 • Svarog

  (To što su sjebani u mozak ne znači da su pizde, tako da se taj odgovor ne važi. Pizda je onaj kome otpmaju parče po parče teritorije, a on uživa i smeje se. A Rusi i dalje imaju imperiju, tako je bilo kada sam otvorio atlas poslednji put.)

 • nada

  Ima istine, ali Slobo preterivanje nije dobro, mislim da je STVAR IZBORA veoma dobar komentar i zato bravo, podrzavam te!

 • zane

  Да ме неко пита са којим људима бих желео да попричам о разним стварима, Блек би се нашао на тој листи. Свака част за текст!

 • Dejan Kovacevic

  Bravo

 • Bata Sale

  Vidis, to sto je bio ministar u prosloj vladi meni je dovoljno. Pa se kao naglo, pred same izbore, setio da da ostavku.Takodje mislim da on nije sam ovde dosao, vec ga je poslao tata za kog radi. Velike korporacije ili bankari ili ko god, da od nas napravi jeftino roblje, supljoglave radilice bez ikakvih prava koje ce raditi za parizer i okrajak hleba i nece se buniti. Isti je kao i ova sadasnja vlast. Samo su njega poslali Amerikanci, a Vucica Svabe. I sada je natezanje ciji ce lobi da prevlada. O tome ti pricam.

 • Jarak

  Kao prvo, izvanredan tekst!
  Evidentno da posledice svih stradanja koje je Srbija imala u poslednjih 100 godina dolaze do izražaja. Da ne palamudimo, poenta je da je iza svih tih ratova i sranja koja su nas zadesila, ostalo manje čestitih i poštenih ljudi. Govna su se spasla.
  Izrodila su druga govna koja su vaspitali da budu govna i sada smo mi deca istih tih govana. Odrasli u strahu, sa teorijom “ćuti tu, dobro je,ima da se jede, može biti i gore, neću da se zameram onom sa posla što je u stranci ” itd. autor teksta je već objasnio.
  Šta činiti?
  Ne odustati.
  Boriti se kako ko može i ume. Svi nešto znaju. Svako od nas je sposoban da bude vođa neke ideje. Autor ovog članka je pokazao svoju borbu. Ok, vi niste veb dizajneri i tesktopisci, ali znate da ubacite smeće u kontejner, koje je neki idiot bacio pored puta, ili da dobrovoljno pokosite travu ispred seoske škole itd.
  Probajte prvo da rešite lokalne probleme, dokažite se ljudima, pomozite im, pomozite sebi, steknite poverenje i ne povlačite se pred šljamom koji vam se nađe na putu.
  Budite svesni da je to dugotrajan proces i što ćemo njegove rezultate verovatno dočekati u dubokoj starosti. Ali zato naša deca neće, ako krenemo SAD!
  Vaspitajmo decu da ne budu govna, kakvim su nas napravili.

 • Neko iz mase

  To je hadis koji je izrekao Boziji Poslanik Muhamed jos u VII veku. Pokusacu sto preciznije da ga parafraziram jer ga ne znam napamet “Vlast je onakva kakav je narod. Allah nece promeniti vlast u jednom narodu dok se taj narod sam ne promeni”

 • Marks

  Jeste, glupi ste.

 • Jovan739

  Odlican tekst,prikaz realnosti.NARODE SRBIJE PROBUDI SE I USTANI

 • boki

  Slažem se. Ja imam hiljadu eura platu, dobro mi je, ali ne mogu da gledam kad oko mene moji rodjaci, prijatelji, ovi oni, jedva preživljavaju jebenih mjesec dana. Šta treba da kažem meni je dobro, država je super, jebite se svi ostali kreteni? Ne ide to tako Damjane…

 • Milos

  Za početak, ako se već priča o hrabrosti i narodu koji iste nema, bilo bi korektno ovakav tekst potpisati ličnim imenom i prezimenom. To bi bio znak da neko inteligentan, sa nesporno preciznim kritičkim mišljenjem, je spreman da učini makar simboličnu žrtvu, a to je da sebe legitimiše pred javnošću kojoj se obraća. Ovako sve pada u vodu na tom sitnom detalju, a autora otkriva upravo kao nekog ko ima šta da izgubi, pa se skriva iza pseudonima. Praktikuj ono što propovedaš, ili brate ćuti i uživaj pošto si svoje dupe zbrinuo.

 • milan

  Zapravo jedan naš ekonomista ima ceo plan da dovede Japance i Nemce i tako ozbiljne mentalitete, da vode državu i da dobijaju platu 1% od rasta BDP pa ti vidi koja je to šuma…u suprotnom dobijaju platu od 0 dinara…naravno u početku imaju prosečnu srpsku platu čisto da se upoznaju sa situacijom u običnom narodu.
  Branko Dragaš je u pitanju.

 • Chrysalis

  Original dolazi iz paleolita, kad je neidentifikovani Neandertalac izjavio unga-bunga Tunga ugg Runga.
  Al sto si me terao da idem tako daleko i kakve veze ima sa temom ne znam.

 • John Smith

  Ne bih se slozio. Mislim da ljudi jednostavno dizu ruke od srbije. Za koga da izadjes na ulicu? Koga da dovedem sad da me je*e? Ne prijatelju,pomirio sam se da ovde nema zivota,i ja samo mogu da probam obezbedim detetu kartu u jednom pravcu odavde,a samnom sta bude. Mozda umrem od gladi ili neke bolestine,ali nebitno,digao sam ruke od mog zivota,pusticu da vreme uradi svoje.JER NE MOGU NISTA DA URADIM NI SA 7 MILIONA OSTALIH SUGRADJANA DA IZADJU NA ULICE!!! Ne,izlazio sam ranije i svaki put mi je bilo gore,i ne zelim da mi bude opet gore. Izasao bih da se borim samo u jednom slucaju: da se kandiduje za predsednika baba Milana iz mog komsiluka (jako mudra zena i pametnija od vecine ljudi,prava narodna mudrost),ali bas zato ona nece da se kandiduje….

 • milivoje

  Jebo te kralj!A jel to mislis na onog sto ne zna da govori nas jezik?

 • Mirjana Ikonic

  Bravo Slobo!

 • Little less conversation, little more action!

 • Mare

  Ko je bre ovaj Nenad Petrovic?

 • Vlada

  Vlast nije naša, niti smo je mi izabrali. Postavila je Državna Bezbednost i drži ih za muda u poslušnosti, jer svako od njih ima gomilu sranja u životu za koje ne bi voleli da se sazna. Kao ovaj “premijer” koji je popušio autoput kurčeva na lozovičkoj česmi. A DB- om rukovode englezi i amerikanci. Sve ovo što zovemo “političkom scenom” je pozorište u kome se glumci ne menjaju, samo se presvlače i vrte u krug. I uzimaju pare dok ne postanemo tuđa prćija, a onda će i njih da puste niz vodu. Ko god drugi (i revolucijom) da dođe na vlast biće ubrzo potkupljen ili počišćen. I tu je kraj priče. Treba otići odavde i zaboraviti mesto porekla…

 • Dragan Kovacevic

  Читам коментаре и питам се: да ли је могуће да нико овде не схвата у чему је проблем? Не мањка овде ни умних људи, ни вредних, ни… Оно што недостаје је “кичма” – да гледаш људе у очи, да говориш оно што мислиш и да не дозволиш никоме да ти људско достојанство унизи! Ни у дому твоме, ни на послу. Нигде! Када осете “тврдо” сами се повуку.

 • Goran

  A da se ti vratis sa tom ijekavicom odakle si dosao, pa da nam svima ovde bude bolje. I povedi sa sobom ostalih pola miliona.

 • don

  Vidi ovog sto smatra Dragasa za ekonomistu! Cita sta pametni ljudi pisu i pomene Dragasa. Ma i treba da nestanemo kao nacija.

 • SuperAffiliate

  Nismo mi krivi, jer mi ne uticemo ni na sta. Izbori i demokratija su najveca prevara u istoriji covecanstva i predstava za narod da mi mislimo kako se nesto kao pitamo. Vlast nam je namentnuta (i ne samo nama) od strane vladajuce elite, a izbori sluze da sami sebe krivimo za to. Mi mozemo da glasamo za kog hocemo i doci ce uvek onaj koga oni hoce, a mi cemo se koljemo medjusobno ko je za kog glasao. Nikad u istoriji covecanstva jaci nije pitao slabijeg za bilo sta. Sto bi sad bilo drugacije? A revolucija? Istina da ljudi imaju moc, ali kad se okupe predstavljaju masu, a u masi se svaka individualnost izgubi. Izvor: Psihologija mase — Kao sto ovce ne biraju svoje cobane, tako ni ljudi ne biraju svoju vlast…